Nyheter

Techbranschen har blivit en ny bas för svensk ekonomi. Tillväxten inom techbranschen i Kronobergs län är hög jämfört med landet i helhet och även jämfört med Stockholm. Likaså är utvecklingstakten hög i Kronobergs län. Det berättade Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef för TechSverige, vid tech-seminarium i Växjö.

Vid seminariet som arrangerades av TechSverige och Växjö Linnaeus Science Park, lyftes techbranschens betydelse för andra branschers utveckling. Det finns en uppenbar och stor risk att vi tappar fart på grund av den kompetensbrist som råder om vi inte hanterar dess utmaningar här och nu. Kompetensförsörjningen är den största utmaningen och enligt rapporten från Techsverige (tidigare IT&Telekomföretagen) riskerar techbranschen att sakna 70 000 personer år 2024.

Efter Christinas genomgång följde en panel- och publikdiskussioner kring framgångsfaktorer, utmaningar och framtidssatsningar. I panelen deltog

  • Catarina Bachér, koordinator för Digitri – Linnéregionens IT-Hub
  • Björn Lundsten, VD Softwerk AB
  • Kajsa Lüning, HR chef Visma Spcs
  • Pontus Berglund, digitaliseringschef Växjö kommun

Varför går det så bra för Kronoberg?

Här lyfte panelen fram betydelsen av samarbete och att vi har en god grund och historia i innovativa och framåt företag som Telub, Visma, Boss media och Fortnox. Det har skapats en community som man inte vill byta ut. Det finns flera härliga arbetsgivare som erbjuder både yrkeskarriär och utmaningar. 

Kompetensförsörjningen är den största utmaningen men låt oss göra den till en möjlighet. Fortfarande dominerar killar vid de tekniska utbildningarna och bland företagens utvecklare och it-tekniker. Här behöver vi vuxna ändra vårt stereotypa tänkande att teknik är för killar och att vård och omsorg är för tjejer. Vi måste tänka på hur vi pratar med våra barn. Forskning visar att vi behöver lyfta det redan vid 3-års åldern. Yrken inom tech har en förkärlek att prata om hjälpmedel och verktyg som AI och databaser. Inom vården pratas det inte om verktyg, utan syftet med rollen. Här har techbranschen en del att ta efter för att göra våra barn och ungdomar nyfikna och intresserade av teknik och it. 

Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef för TechSverige
Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef för TechSverige

Läs rapporten TechSverige

Läs mer Techseminarie Växjö Linnaeus Science Park

Bilder: Växjö Linnaeus Science Park